Всесвітній день Інтернету Крилос (музей історїі міста Галича) – Галич
Жов 02

Музей народної архітектури та побуту ПрикарпаттяПрочитавши на сайті статтю про музей у Крилосі вирішили з’їздити на вихідних у Крилос.
Крилос – село Галицького району Івано-Франківської області. Саме тут у середні віки була столиця Галицько-Волинськоко князівства – Галич. Зараз Крилос входить до національного історичного заповідника. У селі є 2 музеї – музей Історії Галича та музей народної архітектури та побуту Прикарпаття.
Якщо їхати з Івано-Франківська, то перший музей – музей історії Галича, потрібно повернути наліво і проїхати біля 500 м грунтовою дорогою. Проте ми пропустивши цей музей поїхали далі. Через 300 м табличка – Музей народної архітектури та побуту Прикарпаття. Вхід прямо біля траси. Ціна за вхід – тільки 2 грн. Музей являє собою сукупність різних хат з різних куточків Прикарпаття, є тут і хати з сусідінх сіл – с. Вікторів, є гуцульські хати. Першою спорудою – є олійня кінця 19 ст. (с. Олешня Тлумацького р-ну). Всередині є цікаві приспособлення, на яких колись робили олію. Наступною будівлею є “невідома” солом’яна хата – на ній нема жодної інформації, жодних табличок про неї. Всередині хати різноманітна посуда, одяг, цимбали та господарський реманент.

Наступнй об’єкт – гуцульська хата – так звана “хата в граждах”, яка складається з двох жилих кімнат, розділених сінями-хоромами і системи господарських приміщень, розміщених під одним дахом. Перевезена з с.Устеріки Верховинського р-ну. Побудована у 1889 р. (саме так написано при вході до хати). Що кидається в очі, на відміну від попередньої хати – так це підлога з дощок (у першій – була глиняна), проте тут дуже маленькі вікна. У прибудові біля хати знайшов цікавий пристрій – але так і не зрозумів для чого він. На ручці викарбувано контору, яка її зробила – Original triumph. Також у будівлі біля хати є великий ковальський міх – схожий на чехол від великої гітари.

В наступній хаті (с.Поляниця Долинського р-ну, 1878 р.) в одній з кімнат – зробили експозицію школи. Ще одна будівля – хата багато селянина з села Вікторів Галицького р-ну – представляє Опілля. В хаті є багато різних вишивок. Також на території музею знаходиться недобудована церква.

Остання хата, де ми були, це вже відносно сучасна хата – побудована в 40-х рр. ХХ ст., перевезена з смт. Ворохти Надвірнянського р-ну. В хаті, крім традиційних одягу, посуди є також 2 настінних годинники і волинка (ніколи не знав, що гуцули грають на волинці). Також сподобалась ложка величезних розмірів (довжиною біля 80 см), таку би мені, коли в гуртожитку жив :) .
Хто цікавиться старовиною – особливо відвідайте цей музей під відкритим небом.
Продовження тут

Всередині олійніВсередині олійні Всередині олійніВсередині олійні КурникКурник ПосудаПосуда
ЖорнаЖорна ПосудаПосуда КурникВаги Прототип пральної машини автоматПрототип пральної машини автомат :)
СкриняСкриня Гуцульска хата в граждахГуцульска хата в граждах
ПраскаПраска Цікавий інструментЦікавий інструмент (за припущенням для просівання чогось) РульРуль :) Коробка передачКоробка передач :)
Ковальський міх ПрялкиПрялки
ГодинникГодинник Гуцульский одягГуцульский одяг ВолинкаВолинка Час зупинивсяЧас зупинився

Теги: , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 15 для “Крилос – музей народної архітектури та побуту Прикарпаття”

  1. 1. mazikNo Gravatar Сказав:

    Я також був в цьому, музеї, а от в музеї історії Галича той, що біля Успенського собору, не був, тільки зверху фотографував:(

  2. 2. РомкоNo Gravatar Сказав:

    Цей “Цікавий інструмент(за припущенням для просівання чогось)”- віялка для зерна.

  3. 3. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 Ромко – дякую.

  4. 4. РомкоNo Gravatar Сказав:

    Будь-ласка.До речі в моєму селі є така віялка,причому в робочому стані.Цій віялці щонайменше 70 років.

  5. 5. аннаNo Gravatar Сказав:

    у які дні працює музей і в яких годинах?

  6. 6. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Я не знаю, коли він працює, але ми там були в неділю – і він працював, ну в більшості, музеї вихідні у понеділок, а години роботи – думаю 9:00-17:00

  7. 7. аннаNo Gravatar Сказав:

    дуже дякую :) !

  8. 8. оляNo Gravatar Сказав:

    скажіть будь ласка а скільки коштують жорна

  9. 9. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Оля, я не знаю, скільки вони коштують, та там музей і ніхто їх не продає.

  10. 10. оляNo Gravatar Сказав:

    ТА В МЕНЕ Є І ХОЧУТЬ КУПИТИ ТОМУ Я ПИТАЮСЬ

  11. 11. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Ну я взагалі не орієнтуюсь – питайте в антикварів якихось.

  12. 12. оляNo Gravatar Сказав:

    дякую і за ці відповіді

  13. 13. ВікторNo Gravatar Сказав:

    А ще в Галицькому районі прекрасна природа і http://neolans.net/tag/halych/ чудові пейзажі. Дуже класне місце для відпочинку.

*