Вистояли IP == час
Чер 15

Фортеця, СвіржНа вихідні щось нічого не планувалось і мав провести їх дома. Але в суботу після обіду в аську написав Андрій, що він планує в неділю-понеділок зробити подорож частиною Львівською областї. Пропозиція була заманливою, відмовитись від неї було важко. Швиденько зібравшись, сідаємо у нічний потяг і вперед на Львів. У Львові нас зустрів інший Андрій, через годину приїхав машиною перший Андрій і вперед.

Маршрут на перший день був таким – Унів – Свірж – Звенигород – Старе Село – Урич (Тустань).


Перша зупинка – с.Унів, відоме своєю Унівською Лаврою. Незважаючи на досить поважний вік (побудована у XV ст.) вона збереглась у гарному стані. Навколо монастиря високі стіни з оборонними баштами. Всередині на стінах монастиря ікони святих та сцени з релігійного життя. В дворику монах розказував історію про одного священика, якого вивезли в Росію (на жаль, я забув прізвище і імя). Недалеко біля монастиря будується дерев’яна церква.
Виїхавши з Унева - повз Перемишляни їдемо в Свірж. В цьому селі над ставом знаходиться мальовничий замок, згадки про який зустрічаються в архівних документах, датованих 1530 р. В той час він належав шляхетському родові Свірзьких. Сучасного вигляду замок набув у середині XVII ст., з часу переходу його у власність графа О.Цетнера. Граф наказав перебудувати і значно зміцнити замок.

Закінчивши прогулянку замком нас чекав сюрприз. Наш автомобіль заперли у пастку, позаду Славути припаркувався джип. Андрій і пробував вирулювати, але місця було дуже мало. Прохожий підказав – та перенесіть ви машину, скільки того і сам миттєво допоміг це зробити. Добре, що машина легенька (Славута) і так просто вийшли з ситуації.
Далі повз Бібрку їдемо в с.Звенигород – колишню твердиню і одне з наймогутніших міст Галицько-Волинського князівства. Звенигород в свій час був столицею Звенигородського князівства. Але в 1240 р. хан Батий спалив місто і воно уже не відродилось і зараз має статус села. В селі знаходиться музей історії Звенигорода, який, якщо ви вже тут, неодмінно треба відвідати. У музеї є дуже багато цікавих експонатів – знаряддя праці, прикраси наших пращурів. Окрасою музею є 2 діорами – на першому поверсі – битва звенигородців з ханом Батиєм, на другому поверсі – сучасний і тодішній Звенигород. Недалеко біля музею розташований пам’ятник Землеробу, Воїну, Літописцю і Матері-берегині (я спочатку подумав, що то Кий, Щек, Хорив і Лебідь :) ). В зарослях бур’яну можна знайти пам’ятник давньоруському князю на коні з трьома ногами. З траси в Звенигород можна попасти з двох сторін, з одного боку – дорога гарна, з іншого – погана (через с.Шоломия). Ми за відомим законом попали на погану дорогу (хоча у порівнянні з Уричем це була ще автомагістраль).
Виїхавши із Звенигорода на трасу одразу повертаємо наліво – там знаходиться Старе Село. Руїни замку (оборонний замка кн. Острозьких, побудований 1584 — 89 з участю А. Прихильного та відновлений 1642 і 1654 рр. ) з дороги вражають своєю величиною – ну дуууже великі. Всередині також відчувається величина (і велич) замку, який тут колись був. На жаль, зараз, залишились тільки стіни. Всередині замку багато машин, людей, шашлики, пиво і т.д. Швиденько обідаємо і в дорогу – зараз нас чекає найдовший переїзд за сьогодні – в с.Урич.
Їхали ми туди довго і нудно, під Львовом попали під сильну грозу, пропустили потрібний поворот, прийшлось вертатись назад. По дорозі сюди бачили завод, де за словами Андрія “Микола їсть цемент” (Миколаїв цемент).  А в Дрогобичі – це взагалі був сміх і гріх. Не знаю, хто і як ставить дорожні вказівники у дрогобицькому районі. Виїхали з Дрогобича, потрібно у Борислав, вказівник показує наліво Борислав, Дрогобич, повернули, виявляється вертаємось назад, їдемо далі. По дорозі зустрічаємо ще пару подібних вказівників, що Борислав і Дрогобич в одну сторону, хоча на карті, вони явно в протилежних сторонах. Складається враження, що інших вказівників не було, тільки Дрогобич – ось і ставлять його куди треба і не треба (перефразовуючи древнє прислівя можна сказати “всі дороги ведуть у Дрогобич”). Один раз повертались назад, бо стрілку на Східницю ставлять перед поворотом, а повертати треба не зразу, а через один поворот. Найсмішніше було далі – коли стоять 2 вказівники на відстані 100 метрів один від одного, перший показує поворот на Східницю наліво, а другий направо (цікаво, що між першим і другим знаком поворота наліво немає). В Східниці біля дороги є мінеральне джерело типу “Боржомі”, проте там дуже багато людей, а у нас немає часу (коли вертались назад, то підприємливі мешканці цю ж воду уже продають). В Східниці дорога стає гіршою і аж до Тустані дорога постійно погіршується. Останні 20 км їхали цілу вічність. Погода погіршилась, почав крапати дощик. Біля 21:20 (планували о 18:00) ми приїжджаємо на місце ночівлі. Краєвид суперовий.  Розбиваємо намети, збираємо дрова, готуємо їжу. Дощ, який зупинився починає йти ще сильніше. Замість вечері за столом – вечеряємо в наметі. Біля 01:30 засинаємо. Щоб всюди встигнути завтра  раненько потрібно прокидатись.

Реклама: Якщо би у нас не було намету прийшлось би ночувати у готелі, а дізнатись про готелі Львова ціни можна на сайті hotelsbooking.com.ua

 

Унів

ОрантаОранта Унівська лавраУнівська лавра Унівська лавраУнівська лавра Климентій УнівськийКлиментій Унівський
Фреска на стініФреска на стіні Розп'яттяРозп’яття КапличкаКапличка ЦеркваЦерква
ВежаВежа

 

Свірж

Фортеця у СвіржіФортеця у Свіржі Центральний вхідЦентральний вхід ВежаВежа Звідси зрозумів тільки рік - 1917Звідси зрозумів тільки рік – 1917
Герб родини ЦетнерівГерб родини Цетнерів Внутрішній дворикВнутрішній дворик Вхідні дверіВхідні двері ОзероОзеро
Фрагмент архітектуриФрагмент архітектури Всередині фортеціВсередині фортеці Фортеця - загальний виглядФортеця – загальний вигляд
ВежаВежа ВежаВежа Вежа з іншої сторониВежа з іншої сторони

 

Звенигород

ЗвенигородЗвенигород ЗвенигородЗвенигород Музейний експонатМузейний експонат Макет церкви 12 ст.Макет церкви 12 ст.
Древній ковальДревній коваль Вироби і знаряддя шевцівВироби і знаряддя шевців ВітражіВітражі ВітражіВітражі
Останки древньої посудиОстанки древньої посуди Люстра в музеїЛюстра в музеї ЛітописецьЛітописець ВоїнВоїн
Мати-берегиняМати-берегиня ХліборобХлібороб

 

Старе Село

Загальний вигляд фортеціЗагальний вигляд фортеці Фрагмент стіниФрагмент стіни Фрагмент стіниФрагмент стіни Вигляд зсерединиВигляд зсередини

Панорама фортеці

Панорама фортеці



Діорами в музеї с.Звенигород

Теги: , , , , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 5 для “Мандрівка Львівською областю – день перший”

  1. 1. bompokNo Gravatar Сказав:

    Ой, незнаю коли ти це все встигаєш… фотки супер)))

  2. 2. ScorpioNo Gravatar Сказав:

    крепость в Старом Селе крутая ;)

  3. 3. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 bompok
    Кожні вихідні стараюсь кудись поїхати.

    2 Scorpio
    В Старому Селі дійсно крута, тільки шкода, що розвалена, якщо би її відреставрувати – було би взагалі бомба.

  4. 4. prodzapasNo Gravatar Сказав:

    А де ж фотки з Тустані??? Там теж є що пофотографувати, така краса. Одні скелі чого вартують

  5. 5. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Фото з Тустані

*