Літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської Чорногора. День перший. Дземброня – Смотрич – Піп Іван
Чер 09

Ще 2 грудня ми планували йти на Кукул, але потім передумали і пішли на Синяк і Малий Горган. Тоді я шукав маршрути підйому і спуску на Кукул і попав на один сайт, де описані різні маршрути, зокрема тут. описаний маршрут на Кукул з Ворохти. В кінці цього маршруту я знайшов дивний абзац: ”

Повертатися будемо спершу дорогою виходу – хребтом Синяка на полонину Хом’яків. При цьому маємо нагоду оглянути краєвиди, яких не було видно з вершини Синяка. Зокрема, це величний Конус Хом’яка, наліво від нього хребет Ліснів, над ним далека Лисина Космацька, направо від Хом’яка заліснена Магура над Ворохтою, на дальшому плані — Костричя. З полонини Хом’яків сходимо в долину потоку Женця плаєм, як вказано вище.

Синім – мої слова, зеленим – відповіді, червоним – мої коментарі.

Доброго дня. Читав у вас на сайті про маршрут на Кукул. В кінці опису закралась частина опису зі спуску на Хомяк.(останній абзац).

Тарасе, дякую, за зауваження, але як на мене там все ок. На сторінці http://www.marco.lviv.ua/sitnytsky-mountaineering/na-goru-kukul-1542-m-z-vorokhti/ внизу є посилання на інший маршрут http://www.marco.lviv.ua/sitnytsky-mountaineering/na-goru-khom-jak-1544-m-z-tatarova-105-km-i-900-m-ugoru/ В книжці цей тест був таким: З полонини Хом’яків сходимо в долину потоку Женця плаєм, як вказано вище (маршрут 23). В чому Ви бачите помилку?

Можливо в книжці ці 2 маршрути йдуть поруч, але на сайті аж ніяк не поруч – і тому треба уважніше дивитись, коли щось копіювати

ІМХО, там запутано Заголовок статті: “На гору Кукул (1542 м) з Ворохти” Читаємо про те, як йти на Кукул, які краєвиди, як спускатись вниз. Ще один варіант сходження — це спуск в долину потоку Форещенки… А потім раз і – повертатися будемо спершу дорогою виходу – хребтом Синяка на полонину Хом’яків – вже інший маршрут

ну так є в оригіналі це не помилка при викладенні інфи на сайт і не критичний момент тому наразі не бачу сенсу щось міняти
але, тим не менше, дякую за зауваження і інтерес до сайту ;)

Цікаво, якби хтось це почитав і пробував спускатись з Кукула через полонину Хом’яків

Вибачте, що надоїдаю. Можливо я щось не зрозумів, але як можна спускатись з Кукула через полонину Хом’яків. Можете вказати оригінал.

Можу це книжечка: Сітницький, Юрій. Мандрівки по Карпатах. (Львів “Бібльос”-“Брук”. 1993.) Докладний опис маршрутів по Карпатах в спогадах бувалого туриста. Я внук Ю. Сітницького, тому опублікував її тут http://www.marco.lviv.ua/sitnytsky-mountaineering/ для загального доступу. Чесно кажучи, на Кукулі не був років з 10 і не пам’ятаю маршруту, тому арґументовано дискутувати стосовно того як можна спускатись, а як ні, не можу..

До книги Ю.Сітницького не маю жодних зауважень. А на рахунок того, що “Чесно кажучи, на Кукулі не був років з 10″ – то з цього і треба було починати, перед тим, як писати статтю.

На цьому наш діалог закінчився.
Нікому не раджу спускатись з Кукула в долину Хом’яків – бо між ними напряму на карті біля 20 км ( по дорогах десь в 1.5-2 рази буде більше).

P.S. І ще цей маршрут відноситься до розділу “Маршрути з долини ріки Лімниці” – де Лімниця, а де Кукул (чи Хом’як)

Теги: , ,


Залишити коментар

Коментарів: 2 для “З Кукула на Хом’як”

  1. 1. Андрій М. ЗаморокаNo Gravatar Сказав:

    Гм, видно, що людина не ходила тим маршрутом – з Кукула до Хом’яка пройти можливо, одначе туди пиляти і пиляти… Зрештою, Кукул – це ж Чорногора, а Хом’як – Ґорґани. Ясна річ, що переплутали маршрути.

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Дивує просто одна річ – людина не хоче визнати помилки і хоча б подивитись на карті, де Кукул, а де Хомяк і виправити у себе на сайті.

*