Грамотність №3 + бонуси Варшава. Лазєнки (Королівські стежки)
Гру 26

Зоряні війниТепер я вже знаю, яка різниця між сітхами і джедаями, хто такі вукі і Чубакка, як виглядає планета Татуін, у яких відносинах знаходяться Люк і Анакін Скайуокери, як виглядають принцеса Лея і королева Падме Амідала, як спілкуються R2 i C3PO. В день, коли вся Америка дивилась 7 серію відомої саги Зоряні війни я скачав (вже вдруге) всі серії (1 – 6) і почав дивитись цю всім відому сагу. Не знаю, як саме, але в дитинстві цей дуже відомий фільм пройшов повз мене і тільки зараз в 33 роки я подивився їх.

Першим питанням при перегляді фільму було в якому порядку дивитись – у порядку виходу серій 4-5-6-1-2-3, чи в нумерологічному порядку 1-2-3-4-5-6. На рахунок цього питання є цілий холівор В основному поради були такі, якщо вам біля 25-30 років дивіться 4-5-6-1-2-3, якщо вам 15-20 років дивіться 1-2-3-4-5-6. Між іншим, я питав у знайомих, в якому порядку дивитись – двоє сказали 1-2-3-4-5-6, двоє 4-5-6-1-2-3.
За суботу я “подолав” 4 і 5 епізоди, в неділю встиг подивитись 6 і початок першого. Понеділок – закінчення першого і другий епізод. Вівторок – останній (зараз вже і не останній) 3 епізод.
Найбільше мені сподобались такі частини (в порядку спадання) 5-6-3-4 (а далі 1, 2 на одному рівні).

По кожній з частин (в порядку перегляду):
четвертий епізод – трохи нудна (ІМХО) вступна частина у світ Лукаса
п’ятий епізод – Майстер Йода і Чубакка зробили цю серію найкращою (ІМХО)
шостий епізод – логічне продовження п’ятої і закінчення (на той момент) саги. Евоки тут були the best.
перший і другий епізоди – про дорослішання Енекіна Скайуокера – якось взагалі не зачепили мене.
третій епізод – сподобався, він виходить як ланка між усіма серіями

Спочатку (особливо, коли дивився 4 епізод) як розглядав “Зоряні війни” як звичайну космічну казку, але чим ближче до кінця саги, тим більше я помічав прихованих і не дуже алюзій до різних історичних (і не тільки) подій. І “Зоряні війни” мені нагадують “Подорож Гулівера” Джонатана Свіфта.

Що тільки я запам’ятав (з того моменту, коли я почав звертати увагу на таке):
народження Енекіна Скайуокера як результат непорочного зачаття його матері
рабство на планеті Татуїн з жирним рабовласником-багатієм Джабба Хатом
племена евокі (мені нагадують папуасів Нової Зеландії і Австралії)
гладіатори і корида в другій частині
парад під тріумфальною аркою (прототип – парад після закінчення 1 світової війни)
дволикість політиків (Палпатін і Лорд Сідіус)
рівновага Сили – як відсилання до закону збереження енергії (особливо в кінці третьої частини це добре видно – Енекін стає Дартом Вейдером і в той самий час народжується Люк)
перегони на Татуіні (чомусь виникла у мене думка одразу про формулу-1)
різноманіття рас (мультикультурність Америки)

А відносини між Сенатом і Російською Торгівельною Федерацією один в один мені нагадують нашу ситуацію, Росія окупувала Крим, Донбас. а Європа і ООН занепокоєні і відправляють туди комісії (1 частина, там засідання Сенату виглядають як засідання ООН, навіть свій Чуркін є). Насправді це все відбувалось після фільму і можливі 2 варіанти: або Лукас це придумав просто і ні до чого не прив’язував, або (у що я більше вірю) він переписав сцену Сенату з якогось іншого засідання ООН (або іншої міжнародної організації). Існує ще третій варіант – Лукас це передбачив (у що можуть повірити любителі теорій змов).

Тепер треба чекати, поки вийдуть наступні 6 епізодів і через 30 років їх подивитись. :)

І нехай прибуде з вами Сила.

Теги: , , , ,


Залишити коментар

*