Півдня в Румунії Xiaomi MI Band MI Fit
Кві 12

Куб ФішераПридбав собі нову головоломку з серії “кубиків Рубика”, яка називається кубик Фішера (названа на честь того, хто винайшов). Цей кубик всього-навсього на 11 років молодший від свого старшого брата, але алгоритми залишаються ті самі (правда є один паритет, але про нього далі). При перемішуванні кубика він втрачає свою “квадратну” форму і утворюється справжній монстр (подібно до майстра піраморфікса).

Ось так виглядає перемішаний кубик.
Змішаний куб Фішера

Як я писав вище, алгоритм для складання кубика такий же самий (за винятком 2 пунктів), як і для кубика 3х3х3. Спочатку складаємо верхній хрест. Отут може виникнути перша заминка, тому що в кубику 3х3х3 можна починати складати з будь-якого кольору, в кубі Фішера складати можна тільки 2 кольори (в моєму випадку це червоний і помаранчевий), ті, у яких центральні елементи є квадратами і їх не можна повертати.
І ще одна важлива річ, у кубику Фішера реберні і кутові елементи поміняні місцями (якщо порівнювати з кубиком 3х3х3), тобто реберні елементи мають 3 кольори, а кутові тільки 2 :)

Отже перший крок, складаємо верхній хрест
Куб Фішера, складений верхній хрест

Наступний крок складаємо (правильно сказати орієнтуємо) кутові елементи під верхнім хрестом. Це дуже просто, бо всі вони стоять на своїх місцях, їх треба тільки повернути на 90 або 180 градусів
Куб Фішера, верхній хрест і елементи під ним

Наступний крок – ставимо на місце кутові елементи в першому шарі (там де вже є хрест). Все робиться, як і у кубику 3х3х3 – відвели в сторону необхідний елемент, підвели місце, куди він має стати і ставимо на місце. Перший шар вже готовий.
Куб Фішера, складений перший шар
Наступна задача скласти другий шар – тут нам потрібно поставити 4 центральних елементи (які мають тільки один колір). Це може звучати трохи дивно, бо в кубику 3х3х3 центральні елементи не рухаються, в кубі Фішера 4 з 6 центральних елементів рухомі. Але знову ж таки центральні елементи ми ставимо за формулою з 3х3х3, яку треба використовувати при складанні другого шару.
Куб ФІшера, складено 2 шари

Другий шар готовий, далі треба зорієнтувати 4 реберні елементи останнього шару. Отут може виникнути один паритет, якого нема в 3х3х3. Якщо один або три елементи зорієнтовані неправильно, тоді треба використовувати ось таку формулу (яку я ніяк не можу запам’ятати) – F U’ F’ U L’ U2 L U L’ U2 L
. А якщо парна кількість орієнтована неправильно, то використовуємо формулу F R U R’ U’ F’ з 3х3х3.

З паритетом
Куб ФІшера, паритет на останньому шарі

Без паритета.
Куб Фішера, верхній шар, без паритету

Вже зорієнтовані реберні елементи верхнього шару.
Куб Фішера, зорієнтовані реберні елементи верхнього шару

Наступний крок – це ставимо реберні елементи на свої місця (капітан очевидність каже, що формулу беремо з 3х3х3).
Куб Фішера, реберні елементи верхнього шару на своїх місцях

Ставимо кутові елементи на свої місця
Куб Фішера, майже кінець

Орієнтуємо кутові елементи, кубик готовий.
Куб Фішера, кінецьь

Бачив в інтернеті і інші варіанти складання кубика (певно швидші, з меншою кількістю рухів), я складаю кубики за формулами для початківців (ще коли був у першому класі тато навчив мене їх, з того часу і пам’ятаю) і лінуюсь вчити 100500 формул, що використовуються у спідкубінгу і т.д

“Діагональний” куб Фішера
Діагональний куб Фішера
Діагональний куб Фішера

Теги: ,

Читайте також:

Залишити коментар

*