Домени euro2k.com День завантаження
Чер 12

На північний захід в 12 км від селище Тлусте, та на схід в 7 км. від річки Дністер, по руслі річки Джурин (лівої притоки Дністра) в розлогій долині, що утворилася виходом течії глибоких ярів з руслами малих місцевих річок, знаходиться урочище Червоне (так іменують тепер місцевість між селами Нирків і Нагіряни(Нагоряни)).На високому горбі стоять дві башти – руїни колишнього Червоногородського замку.

У письмових джерелах Червоногород згадується ще в ІX столітті, як резиденція руських князів. Перед навалою татаро-монгольських завойовників тут був дерев’яний замок, в якому відпочивали і розважалися полюванням князі Галицько – Волинської землі та інших околиць Київської Русі.

Скориставшись чварами між нащадками Данила Галицького, литовські феодали в 1362 році захопили цю територію Південно-Західної Русі. Землі, розташовані по Дністру, перейшли до рук великокнязівського роду Коріатовичів. Вони зробили Червоногород столицею своїх володінь. Один з них заснував на території замку домініканський монастир, який був зруйнований разом з містом у 1538 році волохами.

В 1430 році Червоногород перейшов у власність польського магната, каменецького старости Теофіла Язловецького, а згодом до своїх рук прибрав це місто найбільший землевласник Прикарпаття і Поділля, снятинський і коломийський староста Михайло Бучацький.

За старої Польщі з 1434 року місто було столицею Червоногородського повіту, Подільського воєводства , тобто західного Поділля, що сягало від річки Стрипи по річку Збруч. Цей статус протримався за Червоногородом аж до 1867 року (у цьому році повітом стало місто Заліщики ) . Польський король Казимир – ІV Ягелончик надав Червоногороду, першому з міст Тернопільщини, у 1448 році магдебурзьке право (вільне самоврядування).

У 1615 році власником міста став львівський калетелян Микола Данилович, який на місці дерев’яного спорудив кам’яний замок дві башти якого збереглися до наших днів. Він мав вигляд правильного паралелепіпеда з високими оборонними мурами і чотирма баштами, оточений річкою Джурин.

Восени 1648 року до міста підступили селянські загони сіл Лисовець, Шипівців, Торського, Головченців і містечка Тлусте (під час народно-визвольної війни 1648-1654р.р) . Після облоги та штурму вони з допомогою місцевого населення оволоділи замком.

Влітку 1672 року цю твердиню здобули штурмом війська турецького султана Магомета ІV. Три стіни і дві башти були сильно пошкоджені, які так і залишилися невідбудованими. Двадцять сім років повіт разом з Червоногородом перебував під турецьким ігом (з 1672 по 1699 р.р.).

Протягом XVІІІ століття замок перебував у напівзруйнованому стані. У 1778 році австрійський уряд продав його князю Королю Понінському, який в 1820 році частково розібрав замок, а решту перебудував на розкішний палац . Цей палац ще раз був перебудований сином князя Понінського.

Ось як описує його О.Чоловський в довіднику “Давні замки і фортеці на Галицькій Русі: “ “… Замок, розташований на східній стороні містечка. Оточений з усіх боків гористою місцевістю, являв собою в плані прямокутник, звернений фронтальною стороною до сходу, з двох сторін якого знаходились круглі башти з галереями зверху.

Між баштами розміщувався ганок, опертий на колони і прикрашений гербами князів Понінських. Замок збудований з червоного каменю. Всередині замку зберігалися фамільні портрети родини його власника князя Понінського.

На початку XVX століття Червоногород перейшов в руки князів Любомирських.

Біля замку у 1716 році в стилі пізнього ренесансу з елементами готики був збудований костел. У костелі на стінах було кілька пам’ятних таблиць , старі фрески та портрет фундатора. Стеля костелу повністю склеплена з каменю. На подвір’ї костелу знаходилась надгробна плита, датована

1618 рокам. Під костелом були людські поховання. В даний час будівля костелу перебуває в напівзруйнованому стані.

Біля замку на річці Джурин знаходиться найбільший на Поділлі водоспад, висота якого зараз становить 16 м. За переказами старих людей, водоспад штучно утворено турецько –татарськими полчищами, які в 1620 році після перемоги польських і козацьких військ все руйнували на своєму шляху від м. Кам’янець-Подільського до м. Львова і м. Перемишля.

Справа в тому, що річка Джурин, колись була досить повноводна , робить у Червоногороді кілька кілометрову петлю, омиваючи своїми водами червоногородське поселення. Для того, щоб здобути цей замок , турками довелося перерубати кам’яний кряж і пустити води до повноводного Джурина на водоспад, звільнивши таким чином собі шлях до замку. Але, як би там не було, легенда залишається легендою, а водоспад існує.

На цьому водопаді на початку XІX століття був побудований водяний млин, який на початку нашого століття перебудували на двох турбінний водяний млин, що молов борошно і постачав електроенергію у червоногородське містечко. В 1956 році на його місці збудовано гідроелектростанцію, яка давала електричний струм для сіл Нирків, Нагіряни і Солоне. На жаль тепер її також немає. Залишилися одні руїни. Але водопад і далі кидає свої води із 16- ти метрової висоти.

В 1970 році населений пункт Червоне ( Червоногород) перестав існувати.

Ось так безславно закінчилася тисячолітня історія могутньої, найстарішої столиці Подільського краю-Червоногорода. І залишилися нам на згадку єдина хатина яка стоїть донині, фотографії, руїни і спогади… Червоні скелі, червона земля, червоний замок, навіть сніг при заході сонця також яскраво-червоне забарвлення. Дивишся і очам своїм не віриш…

Історія, краса цього мальовничого краю неповторна, як і його минуле, таке далеке. Але близьке для всіх, хто живе тут.

Текст надано Николяком Володимиром. Фотографії мої

Також про історію села Нагіряни можете почитати в книжці Василя Дрозда Село Нагоряни на тлі історії України

Тут є ще один водоспад – Дівочі сльози, але ми були дуже сильно обмежені в часі і не були на ньому (коли я був перший раз на ньому, у мене не було фотоапарату :) ).
Водоспад на річці ДжуринВодоспад на річці ДжуринВодоспад на річці ДжуринВодоспад на річці ДжуринВодоспад на річці Джурин. Дуже важко сфотографувати, щоби в кадр не попали люди, так як відпочиваючих там досить багато.
Замок в с.Нагіряни (Нирків)
Ось такий він Червоногородський замок.

Червоноградські баштиЧервоноградські башти

Ліва башта
Ліва башта

Права башта
Права башта
Права башта

Над обривом
За мною Червоногородський каньйон

Башти
Башти
Вид з башти
Вид з середини башти

Макове поле
Макове полеМакове поле По дорозі з Коломиї в Нагіряни (здається, с. Сороки, Городенківського р-ну).

Теги: , , , , , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 45 для “Червоноград (Червоногород, Червоне)”

  1. 1. ПетроNo Gravatar Сказав:

    Про Червоноград довідався саме завдяки автору даного сайту і цій публікації. Відвідавши дану місцину був дуже вражений красою і величчю даного місця, передати на словах чи фото не можливо ті емоції, які відчуваєш там, дуже красиво! Як написано вище: “Дивишся і очам своїм не віриш…”

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    А я про Червоноград дізнався від Николяка Вована, з яким 4 роки жив в гуртожитку в одній кімнаті (він родом з с. Нагіряни, з його городу видно башти), він також дав мені надав цей текст.
    Місце справді вражаюче, хто хоч раз там був хоче відвідати це місце ще.

  3. 3. ГалинаNo Gravatar Сказав:

    Сказать красиво-ничего не сказать. У меня нет слов чтоб высказать свое восхищение.

  4. 4. SimpleNo Gravatar Сказав:

    Колись проїжджала через Червоноград.. не знала що це таке красиве стародавнє місто

  5. 5. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 Simple:
    Ви напевно проїжджали через м.Червоноград (до 1951 р. – Кристинопіль) Львівської обл.
    А тут Червоноград – це місцевість у Тернопільській області

  6. 6. ButterFlyNo Gravatar Сказав:

    Буваю в цьому чарівному місці кожного літа! Тут дуже гарно! Ражджу всім відвідати!

  7. 7. ВолодимирNo Gravatar Сказав:

    Відмінно!!!

  8. 8. DarekNo Gravatar Сказав:

    Я дозволив собі посилання на ваш сайт з моїми. Не маю нічого проти http://www.darnia.nstrefa.pl

  9. 9. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Я також не маю нічого проти . :)

  10. 10. ГаляNo Gravatar Сказав:

    Дійсно красиве місце,краєвиди незабутні,це моє село,в якому живе бабця з дідом-Нагіряни.з самого дитинства їздали туди,можу сказати що багато чого змінилось від того часу.сумно коли бачу що таку красу вбивають,засмічують,нищать.До речі,колись там було значно менше людей,рідко бачила.А тепер як нашествие))
    Нещодавно,десь місяць назад ще й став напустили (хто був біля лагеру Ромашка),водичка тепла,багато купаються,але хотя б перед тим як запускати почистили.Йдеш краєм берега ,вода неприємно пахне,жаб багато,ше вужа бачила))
    Ну як то кажуть все у всьому є плюси і мінуси,але я вражена цією місцевістю,з радістю кожний раз їду)

  11. 11. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Був тут 2 рази (зимою і пізньої осені) – коли взагалі людей там не було – тоді гарно, а коли багато людей – то і багато сміття. Хоча всі приїжджають машинами, що їм тяжко те сміття назад забрати.

  12. 12. русланNo Gravatar Сказав:

    Друже- щиро дякую тобі за твій труд стосовно поданої інформації. Нехяй Господь благословить тебе. з повагою Руслан.

  13. 13. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Руслан – інформація не моя, мені її дав Николяк Володимир – за тексти йому спасибі.

  14. 14. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    дозвольте ремарку:
    … не Понівських а Понінських – польське княже прізвище!!!
    Понівський – це гендляр із райцентру Заліщики, який всього кілька років тому купив за безцінь маєтки в с.Нирків над каньойоном і влаштував готельний бізнес під кодовою назвою “Зелена Садиба”)))
    Прошу виправити статтю, бо негоже так заплямовувати знатну польську фамілію!!!
    І взагалі, Вікіпедія в допомогу.

  15. 15. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 ВанМО
    Дякую за підказку, вже виправив.
    Справа в тому, що цей текст мені надав знайомий, який живе в с.Нагіряни, а я тільки тут його використав.

  16. 16. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    Та нема за що!) завжди будь-ласка!
    Просто я родом із с. Нирків, ось)))
    Тому і не міг “пройти мимо”.

  17. 17. ДмитроNo Gravatar Сказав:

    Доброго Вам Усім Дня !
    11-12-13 Червня 2011 року плануємо побувати у Кам”янець-Подільському.
    А вже звідтілля, хотілось би і чухнути до Замку та Водоспадів.
    Я зараз шукаю варіанти добирання … Знайшов автобус “Кам-Под.-Франківськ” з Кам.-Под. о 6-20 та прибуває у Товсте близько 9-ої.

    А тепер запитання до yAnTar та ВанМО. Чи можете допомогти і дати телефони або контакти місцевих людей чи своїх друзів, які-б змогли нас забрати і відвезти та провести (звісно за помірну плату). Нас Двоє.

    і ще одне, ДОРОГА НАЗАД :) – то проблема, бо той автобус тудою не вертається … треба їхати (на скільки я зрозумів, можливо і помиляюся) або до Чорткова, або аж до Скала-Подільська.
    ЛЮДИ ДОБРІ ДОПОМОЖІТЬ :) БУДЬТЕ ЛАСКАВІ !!! і ДЯКУЮ.

  18. 18. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Привіт, питав знайомого, який там живе – маршрутка прямо до них в село їде один раз в день – зранку від них в Чернівці, після обіду (в будні о 13:10, на вихідних пізно) – назад
    Тобто варіантів з добиранням не дуже. Можливо, у Товстому домовитесь з кимось про доїзд.
    На рахунок телефонів, на жаль, нічим не можу допомогти, а назад – вам основне добратись до траси, а звідти в сторону Заліщиків, Чернівців (на рахунок прямого в Камянець не знаю) і т.д їздить багато маршруток,

  19. 19. ДмитроNo Gravatar Сказав:

    Привітик !!! Є ще запитання:
    Може хтось має файлік з куском мапи бажано з позначенням там Водоспадів та Руїн замку! Ну що поробиш … як Мед, так і Великою ложкою хочеться їсти ;-)

  20. 20. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    ну народ, ви даєте! гугл-мапс чув колись?

  21. 21. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    так само з автобусами!

  22. 22. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 Дмитро – ось вам лінк – прямо по центру видно 2 вежі

  23. 23. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 ВанМО – з автобусами там трохи напряг.

  24. 24. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    з Ниркова: 6:00, 13:00 понеділок-четвер, субота
    7:05, 12:40, 17:05 п’ятниця
    12:00 неділя
    але за п’ятницю треба уточнити, бо це старий розклад
    якщо треба, можу вислати розклад із рай центр. Заліщики і Чортків

  25. 25. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    лінк те що треба! трохи зменшити масштаб і видно всю красу.
    а якщо глянути в прграмі Google Earth, то видно і рельєф, вообщем – КРУТЬ! ))

  26. 26. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    по лінку видно, що квадрат фото зі спутника оновлене, границя між яскраво зеленим і сіруватим.
    а якщо взагалі віддалити, то можна побачити дорогу по якій збираєтесь добиратися звідки хоч)))
    в неті вже повно статей про цю місцину!!!

  27. 27. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    На рахунок автобусів – респект ВанМО – бо я питав хлопця з Нагірян – то він казав, що до них тільки один автобус в день їздить.

  28. 28. ДмитроNo Gravatar Сказав:

    ДЯКУЮ !!!
    Гугл-Мапс користуюсь доволі часитенько … Але моєю помилкою було, те що обрав варіант Карти, якось про Фотки не подумав :-) Видно дійсно “Популярна місцина”, що є її фотки у норм якості.
    Ще раз Дякую.

  29. 29. МарянаNo Gravatar Сказав:

    будь ласочка, напишіть більше про автобуси які туди їздять їз заліщиків і чорткова, а також хто знає чи можна у заліщики з городенки нормально заїхати,(я з франківська) а також чи можна там переночувати і поїсти і де, і приблизно по скільки? взагалі чи там є багато якихось місць для ночівлі, бо дуже дуже хочу на ці вихідні поїхати, але страшно лишитись на ніч просто неба, наперед дуже вдячна

  30. 30. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    У Заліщики з Городенки можна доїхати, переночувати у Ниркові і Нагірянах не знаю де (як варіант – у наметі), поїсти – там раніше тільки кіоск на території був, Ну я думаю, що з Франківська можна за день спокійно встигнути туди і назад.

  31. 31. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    Мар’яна, із Чорткова конкретно в Нирків автобусів нема. Треба їхати в Заліщики, а вже звідти на Нирків: щоденно – 05:10, 12:05, в пятницю – 06:20, 11:00, 17:05, в неділю – 11:00. Або по дорозі з Чорткова, виходити на зуп. Бересток (внизу поворот на право знак Коломия, якщо їхати із Заліщик, то на ліво)))) а вже звідти або чекати на вказані вище автобуси, вони десь за 20-40 хв. будуть на Берестку, або ж попутками, тепер їх багато туди їде.
    Переночувати і поїсти можна в “Зеленій садибі”, не знаю за скільки, дзвоніть, питайте, та й генделиків багато тепер по селі.
    Вообщем народ, 21ст. на дворі, тепер все і будь де можна знайти…

  32. 32. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    а якщо їхати з Городенки, то є автобуси (Городенка-Тернопіль і ще якісь), які їдуть через Устечко, то виходити за Дністром на горі є зупинка, поворот на Нирків/Нагіряни. Звідти можна вже і пішочком 4 км. На гугл-мапс все чудово видно.

  33. 33. Мар"янаNo Gravatar Сказав:

    Дуже дякую, ви мені дуже допомогли, то ви там живете, і вам в 21 сторіччі нічого не страшно, я у себе теж нічого не боюсь, але я тут роздивилась уважно карту і зявилась ідея, їхати з городенки на чортків і виходити у якубівці, і вже звідти добиратись, підкажіть як краще, на заліщики – бересток, чи на чортків і з якубівців, де більше транспорту їздить, і взагалі чи там багато туристів буває:) дякую, вибачайте за нудні питання:)

  34. 34. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Якубівка – на карті якраз знаходиться біля того повороту, про який писав ВанМО у попередньому коментарі і звідки можна пішки 4 км

  35. 35. ВанМОNo Gravatar Сказав:

    цитую Вас “я тут роздивилась уважно карту і зявилась ідея, їхати з городенки на чортків і виходити у якубівці, і вже звідти добиратись, підкажіть як краще, на заліщики – бересток, чи на чортків і з якубівців, де більше транспорту їздить” )))
    – ну дуже уважно роздивляєтесь… для чого з Якубівки добиратится на заліщики – бересток, чи на чортків??? %-)))
    Вам куди взагалі?

    В Якубівці Ви не вийдете, бо нема такої зупинки, село в стороні. Якщо їхати з Городенки на Чортків, то виходити на повороті на Нирків/Нагіряни, там є зупинка і вказівник!!! Для чого їхати на Бересток, а потім повертатися???Народу багато, на вихідні завал, тому якщо любите поспокійніше, то краще їхати в будні. Ну і бажано подивитися прогноз погоди))

  36. 36. Мар"янаNo Gravatar Сказав:

    дуже дякую за допомогу, згідно прогнозу погоди поїхали ми не на водоспад а просто в Тернопіль погуляти, але не відмовились від ідеї відвідати водоспад(тим більше що маршрут вже за вашого активного сприяння розроблений:) ) щодо коментаря вище, то ви мене не так зрозуміли, я не хотіла нікуди з якубівки їхати, я питала як краще доїхати з городенки: варіант 1 – на заліщики – бересток, ЧИ варіант 2 їхати на чортків і виходити в якубівці, але вже зрозуміла,дякую за підтримку і допомогу, завдяки вам у ваших краях скоро буде на 2 туриста більше :)

  37. 37. DarekNo Gravatar Сказав:

    Я дякую автора за фотографії, щоб я пішов з групою з 30 польських дітей у липні 2010 року до цього місця. Усім сподобалося це. Я зробив багато фотографій – ви можете побачити на моєму сайті.

  38. 38. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Будь ласка, приємно, що комусь пригодилась моя писанина.

  39. 39. Василь ДроздNo Gravatar Сказав:

    Детальна історична довідка про Червоногород і події після війни, що привели до зникнення цього поселення, є у книжці Ваиля Дрозда “Село Нагоряни на тлі історії України”. Вона є на сайті заліщицькому

  40. 40. Василь ДроздNo Gravatar Сказав:

    А ще про події в Червоногороді під час і після війни можна прочитати у книжці Василя Дрозда “Зерна доль у колосі життя”, Чернівці, ДрукАрт,2010р.

  41. 41. ВолодимирNo Gravatar Сказав:

    13 квітня 2013р. обвалилася ліва(якщо від водоспаду) половина правої башти…….

    На черзі- склепіння костьола, вціліла половина, ліва башта…..

    ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ЧЕРВОНОГОРОДУ!

  42. 42. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Чув про це, дуже сумно. Та і не тільки тут, а по всій Україні пам’ятки перебувають у жахливому стані.

*