Великий Рожин Скала Подільська
Лип 24

Кришталева печераЩе восени минулого року організували поїздку по Тернопільській і Хмельницькій областях. Тоді цього блогу ще не було, зараз вирішив опублікувати фотозвіт про нашу мандрівку. Перший пункт – печера Кришталева, яка знаходиться в с.Кривче Борщівського району Тернопільської області. Це вже був мій 3 візит у цю печеру (перші 2 були ще в школі і коледжі).
Інформація з Географічної енциклопедії України. Кришталева (Кристальна, Кривченська) печера – Карстова печера у Подільсько-Буковинській карстовій області, на лівобережжі річки Циганки. Утворилася у товщі гіпсів. Являє собою лабіринт ходів, розвинутих по двох основних напрямках: довгі й вузькі галереї ходів сполучаються короткими каналами й щілинами. Лабіринт простягається широкою смугою завдовжки майже 22 км з Пн.Зх на Пд.Сх. У багатьох галереях трапляються гіпсові кристали, на днищах ходів – глина. В літературі вперше згадується в 1721. Детальне вивчення печери було здійснено 1961-1963 р. Діє екскурсійний маршрут завдовжки 3 км.
В печері вам розкажуть цікаві легенди про чорного і білого спелеолога, ящірку,

В с. Кривче (раніше – с. Оплакане) крім печери також є залишки оборонного замку – 2 вежі і мур між ними. Побудований 1640 р. польскими магнатами Концькими. Замок неодноразово ахоплювали і руйнували різні війська: в 1672 р. – турецький султан Магомет IV, 1675 р. Ян II Собеський, 1687 р. татарські війська брали в облогу замок, в якому в той час перебували польські війська. Але найбільших руйнувань замок зазнав у мирний час, коли його розібрали для будування житлових будинків.

У 1990 р. була відреставрували мур (вимурували на висоту 4 м, раніше його висота становила 7 м., ширина біля 1,5 м). Зараз у вежах дуже брудно (туристи і місцеві жителі зробили там смітники :( ).
По дорозі додому заїхали ще на розвалини замку у с.Скала-Подільська і в м.Кам’янець-Подільський.

Башта замку з муром Друга башта
Стіни печери Буйвол Жар-птиця

Теги: , ,


Залишити коментар

Коментарів: 6 для “Кривче”

  1. 1. ТарасNo Gravatar Сказав:

    Гарні фотографії. Мало розповіді. Важко зорієнтуватись і скласти враженя про печери для тих хто ще не був. Але спасибі і за цю інф-ю.

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Тезко, розповіді дійсно маловато, бо писав я пост майже через рік після відівідин (тоді ще й блогу цього не було). А на рахунок печер – відвідайте печеру Млинки в с.Залісся Чортківського р-ну Тернопільської обл. – там екстремальніше і цікавіше. :)

  3. 3. МрійницяNo Gravatar Сказав:

    У селі є на що подивитися, кожне літо там у рідні відпочиваю і кожного літа ходжу до печери. Екскурсіонний маршрут 4 км, протягом подорожі “підземною казкою” роздивляєтеся різноманітні фігури, створені природою. у печері є і вузькі ходи, і великі зали. На стінках печери утворилися кристалічні нарости, тому і зветься “кришталевою”. Подивитися є на що і взагалом село гарне та приємне. Тож якщо є можливість заїжджайте!

  4. 4. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    @ Мрійниця
    Гарно там – і печера, і залишки фортеці.
    Спробуйте відвідати ще печеру Млинки, що знаходиться у с.Залісся Чортківського р-ну.

  5. 5. ВолодимирNo Gravatar Сказав:

    А скажіть мені, будьте добрі, де можна дізнатися про костел, що біля замку ? Хто будував, коли, і чи правда що він прибудований до порохівниці замку ? Також костел якого братства чи якого Святого… Ну суцільна біла пляма, і що шокує, місцеві жителі нічого про нього не знають, навіть вчителі школи, чи бібіліотекар села, я взагалі в шоці…

  6. 6. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    На жаль, я не знаю жодної інформації про костел у Кривче. Блека написала тільки таке “замковий костел Непорочного Зачаття Діви Марії (фундатор Станіслав Контський, 1650), перебудований з колишньої порохової вежі твердині”; Якщо вона так мало знає про нього, то навіть не знаю, хто би міг знати більше.

*