Залізний Порт Бухтівецький водоспад
Вер 06

Миколаївський зоопаркПовертаючись з відпочинку у Залізному порту вирішили останнього дня відвідати Миколаївський зоопарк. З Залізного Порта за 1,5 години доїхали в Херсон, звідти за годину в Миколаїв. Залишили речі у камері схову і в зоопарк.

З автовокзалу до зоопарку пішки 10 хвилин ходу. Перед входом у зоопарк стовп з відстанями до зоопарків світу. ( Купивши квитки (дорослий квиток – 20 грн) заходимо на територію. Зразу біля входу нам дають карту зоопарку, карта схематична, але з нею добре орієнтуватися, бо на території зоопарку нема жодного вказівника. Справа біля входу розташований тераріум, куди ми і направляємось, заходимо всередину. З лівого боку акваріуми, де є багато різних рибок, справа – удави, ігуана, крокодил, різні черепахи і ящірки. Далі по курсу примати – тут є шимпанзе, лемури, гібон білорукий та ін. Мавпи стрибають у клітках, граються. Потім йдемо до малих кішок, на жаль в той час майже всі кішки поховались у своїх “домівках” і було видно або очі, які виглядають, або зовсім нічого не видно. Добре було видно тільки сервала, який ніжився на сонечку. І носухи бігали по клітці, як навіжені. (Носуха відноситься до єнотових, але була біля кошачих). Ні сніжного барса, ні пуми не було видно.

Наступна “точка” на карті – голінасті, тут ми бачили страуса нанду і даурського журавля. Потім були псові, які як і котячі багато були поховались, тільки один шакал не ховався. Старий шакал, якому 1 травня виповнилось 12 років(між іншим я з ним народився в один день :) ).  Крім нього, з родини вовчих тут ще є червоний вовк, гривистий вовк, койот, єнотовидна собака, лисиця звичайна та піщана. Далі були клітки з представниками родини куницевих. Потім – коні, дикі кабани (на них я можу і дома подивитись, так що нецікаво). Далі представники родини верблюдових – лами і веблюди – одногорбий і двогорбий. Дві лами довго плювались одна на одну, цікаво, що це означає у них. Як побачив лам, зразу згадав слова з дитячого віршика: “Этот зверь зовется лама, лама-дочи и лама-мама”

Далі проходимо повз “Дідову хату” – вольєр для домашніх тварин, тут можна подивитись на курей, гусей, індиків, овець і т.д. Тут немає нічого цікавого, окрім павича, який гордо розгулює серед курей. Далі по курсу – важковаговики – слон африканський і бегемот. На огорожі – табличка “Увага, слон може кидатися камінням і гілками”.  Проте зараз слон спокійний, стоїть і майже не рухається. А другий важковаговик – бегемот – спить, коли ми проходили пізніше щераз біля нього, то він уже купався у болоті. Далі піднімаючись по сходах бачимо левицю, яка сидить у заглибленні в стіні. З іншого боку – “тусуються” ведмеді. Йдемо в “будинок крупних кішок”. Перша справа – молода левиця, яка перекидає колоду, як іграшку. Далі в клітках є амурський тигр, леопард, ягуар, чорна пантера (прочитав уже дома, що чорна пантера не є окремим видом, а представляє генетичний варіант кольору інших видів кошачих, найчастіше – леопарда, чи ягуара, я ще дивувався у зоопарку, чому на її клітці була табличка ягуар). В той час як ми були тварин годували – всім кидали великі кістки з м’ясом, а чорна пантера доїдала кролика. В цій кімнаті найбільше було чути ягуара, який ходив по клітці і дуже голосно рикав. Справа від кімнати крупних кішок бігали 2 кенгуру. У верхньому лівому куті зоопарка (якщо дивитись на карту) – антилопи – там були голубі гну, але далеко від огорожі, так що нормально роздивитись їх було неможливо.

Потім – як написано у карті – гора для козлів. Біля огорожі стоїть сибірський гірський козел з величезними закрученими рогами.  Далі – страусине подвір’я, де мешкають найбільші птахи світу – африканські страуси. Недалеко біля них мешкають зубри, бізони, яки, олень Давида, граціозна європейська лань. Потім йдуть вольєри з різними птахами – тут і фазани, різноманітні журавлі, фламінго, павичі, трагопан Теммінка(табличку з цією назвою сфотографував, щоб не забути). В цьому ж ряду багато різних куриних – від курки карликової гамбурзької до великого орлінгтона. Страус ему видавав цікаві звуки, схожі на удари в барабан. Недалеко від цих птахів гуляють карібські фламінго, колпиці. Також тут розташовний літній вольєр для попугаїв, де папуги “здійняли шум і гам”. Тут є ара солдатський, ара зеленокрилий. Окремо, ще є закрите приміщення з птахами, але в ньому перебувати довго не можна, там дуже противний запах. Тут є дуже багато попугаїв, у одному вольєрі може бути біля 50 маленьких папужок. В першій клітці біля входу поважно сиділа біла сова – найбільша птаха Арктики. Недалеко біля будинку з тваринами розташовані вольєри з хижими птахами – тут і орлан-білохвіст, і орлан білоплечий, різні грифи, шуліка, сови, пугач. Ми були біля вольєрів тоді, коли годували птахів, бачили як легко гриф відриває м’ясо від кістки і як спускався з верхньої жердки вниз орлан. Розмах крил – грандіозний, десь біля 2 метрів. Поруч біля ставка лежать рожеві пелікани. Трохи далі у загородах видно зебр і куланів.

Останнім, що ми відвідали у зоопарку – це була кімната метеликів – враження незабуваюче. Заходиш всередину, а навколо порхають метелики. Метелики дуже різнобарвні і великі. Один з метеликів примостився на задній стінці вентилятора.  У клітках збоку можна побачити інших представників комах – павука птахоїда, скорпіона, мадагаскарського таргана, палочників (дуже добре маскуються, якщо б не надпис на коробці, так би і не побачив їх). Шкода, що фотографувати метеликів з спалахом не можна, тому фотографії вийшли не дуже, бо потрібно було ставити і діафрагму велику ставити(що впливає на глибину різкості) і витримку збільшувати (що впливає на смаз). Та і взагалі фотографії дуже багатьох тварин зробити просто неможливо, тому що всюди клітки, сітки.

Також на території зоопарку розташовані різні стенди з цікавою інформацією, зокрема здивував стенд дальність запливів тварин, на якому напроти північного оленя стоїть позначка 20 км. При виході з зоопарку – інформація про те, скільки їжі потрібно цим всім тваринам. Отже, тварини Миколаївського зоопарку за 2007 рік з’їли:

  • зерна (кукурудза, овес та ін.) – 74 000 кг
  • крупи (різні) – 16 000 кг
  • капусти – 22 500 кг
  • моркви – 101 000 кг
  • буряка – 115 000 кг
  • молока – 6 230 л
  • м’яса – 54 000 кг
  • риби – 16 500 кг
  • яєць – 23 300 шт.
  • соку – 400 л
  • сіна – 182 000 кг
  • фруктів – 22 035 кг

Амурський полозАмурський полоз ІгуанаІгуана Носуха звичайнаНосуха звичайна
СервалСервал Даурський журавельДаурський журавель ЛамаЛама ЛамиЛами
Двогорбий верблюдДвогорбий верблюд ПавичПавич Слон африканськийСлон африканський Слон африканськийСлон африканський
БегемотБегемот ЛевицяЛевиця ЛевицяЛевиця ЯгуарЯгуар
Ведмідь бурий (білокігтевий) тяньшанськийВедмідь бурий (білокігтевий) тяньшанський Страус африканськийСтраус африканський Страус африканськийСтраус африканський Лань європейськаЛань європейська
Забув, як називається :(Забув, як називається :( ЕмуЕму Карибський фламінгоКарибський фламінго Рожевий пеліканРожевий пелікан
ПеліканПелікан ВодопійВодопій Кімната метеликівКімната метеликів ВодопійВодопій
Кімната метеликівКімната метеликів Кімната метеликівКімната метеликів

Молода левиця грається з колодою

Ягуар (чорна пантера) їсть кролика

Ягуар

Африканський страус

Сибірський козел

Ему

Кімната метеликів

P.S. Фотографії всі мої.

Теги: ,


Залишити коментар

Коментарів: 6 для “Миколаївський зоопарк”

  1. 1. ScorpioNo Gravatar Сказав:

    Класс! Много животных )

  2. 2. Мене звуть Лариса ФроммNo Gravatar Сказав:

    Вражена. Усе знадобилося

  3. 3. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Що знадобилось ?

  4. 4. кукуся)No Gravatar Сказав:

    матеріал напевно знадобився)))
    Scorpio : звичайно, як це може не сподобатися?!?!)))
    Наш зоопарк НАЙКРАЩИЙ))))

  5. 5. МиколаNo Gravatar Сказав:

    Молодці ,що вирішили відвідати! правильне рішення!
    у нас у місті ще багато місць , які можна відвідати, наприклад стриптиз бар)))чудове місце, оце я кайфанув там)))Обовязково зайдіть туди

  6. 6. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Кажуть ще гарний зоопарк в Києві ‘, але я там не був. :(
    А в Миколаївському сподобалось.

*