Закляття долини змій Гошів
Лис 18

Ще позаминулих вихідних їздили в с. Бубнище Івано-Франківської обл. Знаходиться воно на межі Івано-Франківської і Львівської обл. приблизно на відстані 14 км від Болехова. Якщо їхати зі сторони Калуша, то в Болехові потрібно повертати наліво, не попасти туди важко, так як в Болехові є вказівник, де повертати. Машиною можна під’їхати прямо до самих скель, а можна залишити внизу і пройтись пішки біля 4 км.
Скелі Довбуша (668 м.н.р.м) – скелясті виступи пісковиків, які утворились приблизно 70 млн. років назад на дні моря  Але це не тільки скелі, тут також є і печери, сходи, рови, криниця глибиною 6 метрів. Багато вчених вважає, що це залишки скельного монастиря, типу Манявський Скит.
Крім основної групи скель, де тусуються всі хто сюди приїхав – в навколишньому лісі є ще багато інших скель. Кожна скеля має свою назву, хоча назви скель не написані і без провідника не дізнаєшся яка скеля як називається. Прямо на скелях ростуть хвойні дерева – чи то модрини, чи кедри (я погано орієнтуюсь у деревах, тим більше хвойних), пронизуючи своїм корінням скелі. Спочатку сходами, а потім по каміннях можна вийти на вершину скелі. З вершини відкривається чудовий краєвид на лісисті Карпати. Вилізти сюди нескладно, тільки потрібно бути обережним, щоб не оступитись і впасти, висота скель подекуди сягає 80 метрів (достатньо з 10-метрової висоти впасти на каміння). Мені особисто сподобалась скеля, на якій є виступ – який нагадує голову людини.

Біля скель завжди людно (і як наслідок – брудно і тисячі надписів на кшталт “Тут був Вася”), тут пропонують покататись на коні, хлопчина років 8-10 пропонує сфотографуватись з соколом, купити різні сувеніри і книги про скелі Довбуша. Я пішов фотографуватись з соколом, першу фотку він ще сидів нормально, а потім усе прагнув розв’язати мотузку, на якій був прив’язаний і щось “співав” мені над вухом :)
P.S. Цікаво, як в Україні експлуатують ім’я Олекси Довбуша – якщо великий камінь – значить Довбуша, якщо печера в Карпатах – значить Довбуша, якщо скелі – Довбуша. Аналогічно, що не замок в Румунії – то Дракули.
Фото

Перша скеляПерша скеля Скелі ДовбушаСкелі Довбуша Скелі ДовбушаСкелі Довбуша
Скелі ДовбушаСкелі Довбуша Скелі ДовбушаСкелі Довбуша Скелі ДовбушаСкелі Довбуша Скелі ДовбушаСкелі Довбуша
Модрина чи кедрМодрина чи кедр Голова людиниГолова людини
Голова людиниГолова людини

 

Теги: , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 3 для “Скелі Довбуша”

  1. 1. ScorpioNo Gravatar Сказав:

    красивые места!

  2. 2. yuri kuznetsovNo Gravatar Сказав:

    бував там. найкращий скалолазний район на західній україні

  3. 3. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Тільки, як завжди, у нас в Україні – де популярно – там дуже насмічено :(

*