Цвіт папороті-2010 Бистрець – Шпиці – Петрос – Ясіня. День другий
Сер 27

ШпиціДавно я не писав нічого на блог, хоча матеріалу є багато (походb на Мармароси, Протяте каміння, фестиваль Битва націй і ін.), то часу не вистачало, то натхнення не було. Логічно, що спочатку мав би написати про Мармароси (так як на них був швидше), але напишу про Шпиці (де був недавно). На Шпицях я вже був минулого року, але ми йшли з Завоєлі через полонину Маришевську, а хотілось ще піти з Бистреця.Наш похід почався стандартно – поїзд Чернівці-Львів до Коломиї, ночівля в Коломиї і зранку маршруткою у Верховину. Маршрутка о 6:10 вже не ходить, прийшлось їхати о 7:40. Біля 10 години ми були у Верховині, до автобуса залишалось ще 2 години і щоби їх не тратити ми пішли домовлятись з поляками (які сіли у Косові) про спільне добирання на таксі (вони йшли на чорногірського Попа). Залишивши біля них рюкзаки пішли шукати таксистів, запропонували до повороту на Дземброню – 120 грн, до повороту на Бистрець – 90 грн. Вернулись до “наших поляків” пояснили на пальцях їм скільки треба платити (дивно, що ні по-українськи, ні по-російськи вони нічого не розуміли, тільки трохи по-англійськи). Поляки знову довго думали – але врешті-решт погодились (вже у машині у мене склалось враження, що вони чогось боялись – чи думали, що ми їх кудись завеземо і заберемо речі, чи що, хз).

Отже, біля половини 11 ми на повороті у с.Бистрець, даємо гроші полякам – вони їдуть до Дземброні. По дорозі сюди таксист розказав багато цікавої інформації – про гриби, які тут скуповують італійці і київські ресторани, про чорниці, які тут купує Volvo для фарби на їхні автомобілі і т.д.

О 11 годині ми починаємо наш похід. Погода гарна, пече сонце, де-не-де на небі хмаринки. Через півгодини ходьби нас доганяє вантажний автомобіль. Водій сам зупиняється і підбирає нас в кузов. Так 5,5 км ми їдемо 30 хв, замість того, щоб йти годину-півтора. Їхати було весело – інколи по річці, інколи під кутом, що здавалось, що машина може перевернутись.

О 11:30 продовжуємо наш похід пішки, через 15 хв доходимо до роздоріжжя – напрво дорога на Шпиці через полонину Маришевську, а нам наліво – через урочище Гаджина. По дорозі приходиться декілька раз переходити річку. Так як трека в нас немає – то йдемо по маршруту, який проклав навігатор. В одному з місць – стежка петляє через річку, ми вирішуємо річку не переходити, а йти по іншій стежці, яка невдовзі закінчується. Потім дивимось ми відхиляємось від нашої стежки. Йдемо лісом напролом по азимуту, хвилин через 25-30 виходимо на стежку (все одно прийшлось переходити річку). В той час коли ми ходили почалась гроза. Дощ, блискавка, грім – невесело ходити в лісі в таку погоду. Виходимо на галявину, а тут нас чекають … . Чорниці, афини, Vaccinium myrtillus L. – затримали нас тут на 15 хвилин, затримали би на довше, але я постійно підганяв Вову, Вова парирував, що коли бачить перед собою ЦЕ, то він ні про що інше, крім чорниць не думає. :)

Далі проходимо метрів 600 лісом і виходимо на широку дорогу, трохи далі зустрічаємо 2 хлопців – один з яких знайомий Вови – вони йдуть на г.Ребра. Частину шляху йдемо разом. Трохи вище стоїть джип Range Rover і хлопці будують притулок для фрірайдерів. Зустрічаємо людей, що спускаються з Чорногірського хребта, кажуть, що там була сильна гроза, град. Далі наші шляхи розходяться ми з Вовою йдемо на Шпиці, а наші знайомі на Ребру. Позаду нас (над Бистрецем) чорні зловіщі хмари, чути перекати грому. Проте нам повезло – ця гроза обходить нас стороною.

Біля 16:00 доходимо в урочище Гаджина. Звідси видно так звані Гаджинські водоспади – струмки стікають по крутому схилу. Добре видно г. Ребра. Всюди по дорозі сюди на нас чатують чорниці, час від часу ми зупиняємось через них. :)

Підходимо під самі скелі – думаємо, куди б це піти – чи в лоб, чи обійти справа, чи зліва. Насправді стежки зліва нема, тут я трохи зморозив, бо подумав, що вершина Шпиць знаходиться лівіше, там де скелі, а виявляється що вершина Шпиць знаходиться справа (тобто на пн.сх. від скель). Якщо б пішли вліво – то дерлись би вгору і вийшли десь посередині між г.Ребра і перемичкою між г. Шпиці і г.Ребра. В лоб не пішли, пішли стежкою. Півгодини підйому і ми на висоті 1800 м. Милуємось красою цих неймовірних скель і йдемо далі. З хребта відкривається вигляд в обидві сторони – зліва від нас Бребенескул, Дземброня, Вухатий Камінь, справа – Туркул, Говерла, Петрос.

О 17:30 ми уже біля Несамовитого, на озері 15 наметів, вогнища, багато людей, йдемо далі, час у нас ще є. Траверсуємо Туркул, Данціж і Пожижевську. Піднімаємось на Брескул. З напрямку Говерли йде поляк, проходить повз нас і я чую різкий запах газу, ну думаю, може він десь щось на пальнику готував і заніс цей запах. Але запах не пропадає, принюхуюсь, а це мій рюкзак “газує”. Відкриваю його, а з балона газу спала кришка і коли я скидав рюкзак то потиснув на клапан і трохи газу вийшло. Перепакував балони так, щоб газ більше не виходив і спускаємось далі. На сьогодні Брескул – був останнім нашим підйомом і, слава Богу, вечір першого дня для мене в поході найважче. Говерлу ми траверснули, ніколи ми ще там не були і було набагато цікавіше обійти її, ніж лізти на неї. Пробую фотографувати небо і захід сонця через поляризаційний фільтр (тобто через скло сонячних окулярів). Показую Вові вершину Попа Івана Мармароського (я ж крутий, був там місяць тому).

О 20:20 ми біля екопункту, хатинка зайнята, йдемо далі, так доходимо (о 21:00) до сідловини (перемички) Петрос-Говерла, де і вирішили заночувати. Тут ми заплатили лісникам по 10 грн за перебування у заповіднику та 30 грн за “паладку” (саме так було написано в квитанції). Можна було ночувати і в будиночку – по 20 (чи 25) грн з чоловіка, але там було багато “шашличників” і ми розклали ту саму “паладку”. Цікаво, що розклали ми її за 10 м від надгробку (забув хто там похований), добре, що цей дух вночі нас не турбував. :)

Добре, що в нас був пальник і проблема з дровами відпала, хоча дров і багато навколо, але шукати біля десятої години вечора дрова у темному лісі – думаю, що не дуже приємно. Зварили супчику, попили чаю, вина, гречку відклали на завтра і спати. Я ще пробував фотографувати нічне небо, на малій витримці зірок не було видно, а на великій (більше півхвилини зірки перетворювались у риски).

За цей день сукупний кілометраж склав 27.6 км (22 км пішки, 5.6 км машиною).
Продовження тут

Трек маршруту з Бистреця на Шпиці (одне зауваження – де точка “Поворот” потрібно йти стежкою, що йде вправо.
Фото з походу

с.Бистрецьс.Бистрець Так ми їхалиТак ми їхали с.Бистрецьс.Бистрець Борцям за волю УкраїниБорцям за волю України
Урочище ГаджинаУрочище Гаджина ШпиціШпиці СтрумокСтрумок ШпиціШпиці
ШпиціШпиці ШпиціШпиці Чорногірський хребет (справа наліво - Бребенескул, Менчул, Дземброня, Вухатий камінь)Чорногірський хребет (справа наліво – Бребенескул, Менчул, Дземброня, Вухатий камінь)
Петрос, ГоверлаПетрос, Говерла ШпиціШпиці ШпиціШпиці ШпиціШпиці
ШпиціШпиці ШпиціШпиці ШпиціШпиці
НесамовитеНесамовите Великі кізли і г.Гомул (справа)Великі кізли і г.Гомул (справа) Цікава хмаркаЦікава хмарка Та сама хмаркаТа сама хмарка
Данціж, ТуркулДанціж, Туркул Підйом на БрескулПідйом на Брескул Данціж, ТуркулДанціж, Туркул Хмари над ГаджиноюХмари над Гаджиною
Хмари над ГаджиноюХмари над Гаджиною Вид на Говерлу з БрескулаВид на Говерлу з Брескула Там далеко МармаросиТам далеко Мармароси БрескулБрескул
Траверсуючи ГоверлуТраверсуючи Говерлу Захід сонця над ПетросомЗахід сонця над Петросом ГоверлаГоверла ПетросПетрос
2 чоловіка і паладка :)2 чоловіка і паладка :) Трек в OziExplorer (карта - генштаб)Трек в OziExplorer (карта – генштаб) Трек в MapSource (топокарта Карпат)Трек в MapSource (топокарта Карпат) Профіль висотиПрофіль висоти

Панорами

ГаджинаГаджина

ШпиціШпиці

Справа наліво Ребра, Бребенескул, Менчул, Вухатий каміньСправа наліво Ребра, Бребенескул, Менчул, Вухатий камінь

Панорама з БрескулаПанорама з Брескула

Говерла з південного заходуГоверла з південного заходу

Так ми їхали, шкода, що тільки частина – фотоапарат пізно витягнув.

Теги: , , , , , , , , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 16 для “Бистрець – Шпиці – Петрос – Ясіня. День перший”

  1. 1. ScorpioNo Gravatar Сказав:

    суперово ехали )) а скалы оч красивые )

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    2 день був також цікавим, зараз допишу.

  3. 3. EsoterikNo Gravatar Сказав:

    по-перше, мене непокоїть ота фарба для вольво? це так і є чи розвод???
    по-друге, нарешті я зрозумів, що те що було в лісі – це прохід по азимуту :)
    а про чорниці можна було написати і більше! які ж вони були офігєнні. смак надзвичайний, розміри просто гігантські, та й красою своєю милували око… нарік дочекаєм цієї днини, гребінку в руки і впєрьод таваіщі на афини. нашо ті гори коли бачиш ЦЕ??? :) ))

  4. 4. EsoterikNo Gravatar Сказав:

    варто відзначити, що гроза в лісі набагато приємніша, ніж на хребті.

  5. 5. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Мене також це трохи непокоїть чим фарбують Volvo – гуглив в неті, нічого толкового не знайшов.
    Я знаю місця – де крім чорниць – є малини,суниці, туди і назад недалеко – стандартна відстань – 25 км. (Синячка).

  6. 6. EsoterikNo Gravatar Сказав:

    не катіт. якби 26 було тільки туди, я б ще подумав.

  7. 7. EsoterikNo Gravatar Сказав:

    треба буде замутити по 2 20-літрових відра від снєжки і ще по коробу (на спину) кожному – це тільки на чорниці!

  8. 8. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Я думаю, що рюкзак також буде, відра – це тільки додатково.

  9. 9. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    На рахунок коментаря про 26 км – ти ж знаєш, що в будь-якому поході можна піти на Кукул через Хом’як :) – тоді буде якраз нормально по кілометражу . :)

  10. 10. ОлексійNo Gravatar Сказав:

    Був я на Шпицях 2 роки тому – краса невимовна. Піднімались з Бистриця. Хочу знову зходити.

  11. 11. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    @ Олексій
    Так, там дуже гарно.

  12. 12. ДмитроNo Gravatar Сказав:

    Привіт. Ми з братом зібралися пройти цим маршрутом, але схоже у gpx є лише частина маршруту, але на скріні є повний. Був би вдячний якщо б ви виклали повний трек десь, ми просто перший раз самі йдемо, то хотіли перестрахуватися :) Дякую

  13. 13. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Тут є перша частина треку, а тут можете скачати другу частину треку.

    Зверніть увагу на те, що за точкою Поворот потрібно взяти трішки вправо по стежці (я би радив вам скачати мапу з navigation.com.ua і там глянути на неї

    Тримайте скрін (синя стежка, це якою треба йти, а ми трохи бездоріжжям йшли).
    https://dl.dropbox.com/u/5661857/povorot_shpyci.png

  14. 14. ДмитроNo Gravatar Сказав:

    Гарно дякую за інфо. Тепер залишилося визначитися з транспортом і можна йти!
    ЗІ: Дивно, що другої частини цієї статті немає у списку “читайте також”…

  15. 15. ДмитроNo Gravatar Сказав:

    Так ми і пропустили вищезгаданий поворот і заблукали :) Просто наш смартфоновий GPS сів, але на другий день таки вибралися. Дякую ще раз за трек!

  16. 16. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Вийшли другого дня на Шпиці ?

*