Долішній Шепіт – Усть-Путила хребтом Чиохелька Александров-ралі-2011
Сер 08

чистка матриціПісля походу з Шепота в Усть-Путилу я (вже дома) помітив неприємні плями на фотографіях – одна велика “рогата” майже в центрі, 3 інших менші ближче до країв. Зразу ж виникли 2 класичні питання: що робити ? і хто винен ? Ну якщо на друге питання відповідь була очевидно, то на перше, аж ніяк не очевидною. Але в інтернеті є все і про це все знає гугл. На форумах знайшов, що 90% таких артефактів дає пилюка на матриці, згодом і сам перевірив – ставимо витримку якнайбільшу, діафрагму затискаємо до максимуму і фотографуємо стіну, небо (однотонний об’єкт) на фотографії видно чіткі плями, в той же час, як стіна розмита. І зрозумів, звідки вона взялась всередині. Днем раніше, я ходив дивитись мотокрос, а там пилюки було дуже багато і, хоч я об’єктив не знімав – пилюка всередину все одно попала. Наступним моїм кроком був пошук спец засобів для чистки матриці, бо Gala i Vanish не могли очистити матрицю від пилюки, незважаючи на рекламу по ТВ, що вони все очистять (звичайно, що жартую, бо після такої чистики фотоапарат можна би було викидати).

Знайшов в інтернеті, що існують 2 типи чистки матриці: суха і волога.
Я вирішив зробити суху чистку і придбав 2 інструменти для сухої чистки: грушу і олівець. Спочатку хотів купувати на tehnotrade.com.ua – але після замовлення ніхто не передзвонив, ні на мейл не написали (вже пізніше я прочитав в інтернеті, що це нормальна практика для нього) і я замовив на homestore.com.ua

Чистив, у ванні (як пишуть на різних форумах) – перед тим напустив гарячої води, щоби пилюка осіла і охолодив її. Тремтячими руками викрутив обєктив і 2 рази подув грушею. Перевірив, залишилась тільки маленька (майже непомітна) пилинка в куті. Вирішив більше не продувати і олівець навіть не юзав.

Груша і олівецьГруша і олівець Небо до чистки матриці (F22)Небо до чистки матриці (F22) Небо після чистки матриці (F22)Небо після чистки матриці (F22)

Теги: , , ,


Залишити коментар

Коментарів: 2 для “Набір для чистки матриці”

  1. 1. EsoterikNo Gravatar Сказав:

    це як операція на серці)

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    І не кажи – в горлі пересохло, руки трясуться. :)

*