Таск №666 Совковий Бульба
Тра 16

ЗбручЩе не пройшов місяць після мого першого знайомства зі Збручем, а у мене випала нагода познайомитись з іншою ділянкою Збруча.  Так як сплав Дністром мені сподобався більше, ніж перший по Збручу (на це були свої причини, основна з яких – погода), то Андрій назвав сплав реабілітацією Збруча. Одразу скажу, що Збруч реабілітувався повністю. :) Подорож почалась традиційно – автобусом Ворохта-Чортків. Через 3 години повільної їзди приїжджаємо у Чортків. Потім короткий сон (4 год.) і о 5 ранку підйом.

День перший. Чортків – Скала-Подільська – галявина біля Ніверки.
Біля 6 ранку виїжджаємо з Чорткова. По дорозі в Скалу-Подільську зупиняємось в с.Лосяч біля гарного костелу – костел св. Антонія Падуанського. Ще 30 хвилин на автобусі і ми уже в Скалі-Подільській. Йдемо оглядати тутешній римо-католицький костел Успіння Божої Матері, по дорозі зустрічаємо Вову і Таню. Після костелу йдемо на руїни фортеці. Тут я уже був позаминулого року, але погода тоді була зовсім не такою. Фотографуємось на розвалинах замку, робимо химерні тіні на одній зі стін.

Далі традиційна в перший день слпаву кукурудзяна каша, фотографії на фоні фортеці і вперед – на воду. Погода просто супер, сонце гріє (аж занадто, дехто попікся на сонці). Вода Збруча – це не повільний, тихохідний Дністер, місцями тут зустрічаються досить таки цікаві перекати, на першому з яких ми трохи не заїхали в берег (після цього відбувся інструктаж, як правильно робити дугу і підтяг і більше подібних речей уже не траплялось; на цьому перекаті я знімав відео, надалі на таких ділянках відео знімала Валя, а я веслував). По дорозі було 3 ГЕСи, через які треба було обносити катамарани, на одній з ГЕС ми попросились подивитись всередині – шумно, жарко і купа різних датчиків.

Під час сплаву нас супроводжувала одна дурна чапля (насправді то була не одна, але вели всі вони себе однаково), яка тікала від нас за течією Збруча і ми її постійно доганяли і пробували сфотографувати у польоті. У воді постійно плавали чи то вужі, чи то гадюки (штук 10 за день бачили).

Біля 2 години – обід. Місце вибрали явно невдало – напевно якийсь центр, де тусуються всі жаби Збруча. 2 години слухати квакання жаб – це занадто. Після обіду – все стандартно – занурюй весло поглибше, греби подальше. Ближче до вечора пливемо по водосховищу – Збруч широкий, течії немає зовсім.  Біля 6 години на небі почали збиратись дощові хмари, ми причалюємо, швиденько розбиваємо табір, збираємо дрова (ще ніколи не пиляв дрова у положенні напіввисячи :) і варимо їсти. Крапає маленький дощик, ми ховаємось під тентом. Але ж Збруч має реабілітуватися за свою погоду минулого разу і він це робить. На небі з’являються 2 веселки, хмари відступають і світить сонечко. Нам ще вдається годинку побігати і покопати м’яча.

День другий. Галявина біля Ніверки – Кудринці – Чортків.
О 8 годині ранку підйом, будильник був досить оригінальний – казанок з ложкою (на Дністрі будили гітарою з бубенчиком). сніданок і вперед на воду. Погода просто чудова – на небі ні хмаринки, проте течія нульова, так як перед нами за годину ходи – ГЕС (а за цією ГЕС – ще одна). На воді купаються 13 красенів-лебедів, нам не до них, треба поспішати. Через годину ходи – ГЕС, з дуже неприємним обносом – катамаран приходиться тримати майже вертикально. Після ГЕС – купання у річці обох Андріїв, травертинова печера, з якої відкривається гарний краєвид, сідання на мілину посередині річки і наступна ГЕС, яку я добре запамятав ще з першого сплаву коли дув сильний південний вітер і потрібно було гребсти щосили. Перед ГЕС – мальовничі краєвиди Подільських Товтр. Після ГЕС – ще один досить цікавий перекат (шкода, що відео з нього немає). Кінцевий етап – залишки фортеці у Чорнокозинцях, яку “охороняли” дві коняки, одна з яких була буйною, і Кудринці, які я досить добре запам’ятав ще з першого сплаву (тут я впав у досить таки не теплу воду). На відвідування фортеці немає часу, адже потрібно ще добиратись додому. В Чорткові ми змушені ночувати, так як автобуси на Коломию в цей час вже не їздять. Рано о 5:30 підйом і додому.
Якщо резюмувати цей сплав – то однозначно реабілітація Збруча відбулась. Але сказати, який сплав більше сподобався – по Дністру, чи по Збручу важко. На Дністрі – вражаюча краса його каньйону, на Збручі – цікаві перекати.

P.S. Якщо щось забув, або сказав не так, нехай мене поправлять ті, хто був на сплаві.

Маршрут сплавуМаршрут сплаву Костел св. Антонія Падуанського в с.ЛосячКостел св. Антонія Падуанського в с.Лосяч Костел св. Антонія Падуанського Костел св. Антонія Падуанського Костел св. Антонія ПадуанськогоКостел св. Антонія Падуанського
Костел Успіння Божої Матері в смт. Скала-ПодільськаКостел Успіння Божої Матері в смт. Скала-Подільська Костел в смт. Скала-ПодільськаКостел в смт. Скала-Подільська Вежа в Скалі-ПодільскійВежа в Скалі-Подільскій Вежа в Скалі-ПодільскійВежа в Скалі-Подільскій
Розвалини фортеціРозвалини фортеці Тіні забутих предків :)Тіні забутих предків :)
Скала-ПодільськаСкала-Подільська Церква і костел в Скалі-ПодільскійЦерква і костел в Скалі-Подільскій
Наша командаНаша команда Бичок третячокБичок третячок Поцілунок з хрущемПоцілунок з хрущем
Ритуальне поїдання хрущаРитуальне поїдання хруща Збручанський каньйонЗбручанський каньйон ЗлітаємоЗлітаємо ПолітПоліт
ЧапляЧапля ЗбручЗбруч КостелКостел ПерекатПерекат
ПерекатПерекат КвіточкаКвіточка Кто шагает дружно в ряд ? :)Кто шагает дружно в ряд ? :) Одиноке деревоОдиноке дерево
Сніг у травніСніг у травні Могила воїнів УПАМогила воїнів УПА Веслом по головіВеслом по голові ЗбручЗбруч
ВідпочинокВідпочинок ВеселкиВеселки Захід сонця на ЗбручіЗахід сонця на Збручі КупанняКупання
ЗбручЗбруч ПейзахПейзах ЗбручЗбруч На скеліНа скелі
На скеліНа скелі ЗбручЗбруч СкеляСкеля СкеляСкеля
Фортеця в с.ЧорнокозинціФортеця в с.Чорнокозинці Катамаран - вид зверхуКатамаран – вид зверху с.Збручанськес.Збручанське Фортеця в с.ЧорнокозинціФортеця в с.Чорнокозинці
Фортеця в с.ЧорнокозинціФортеця в с.Чорнокозинці Фортеця в с.ЧорнокозинціФортеця в с.Чорнокозинці Костел с.ЧорнокозинціКостел с.Чорнокозинці Інший ракурс на фортецюІнший ракурс на фортецю
ЗбручЗбруч ПейзажПейзаж ТовтриТовтри
Кудринецький тризубКудринецький тризуб Вівсянка, серВівсянка, сер

Панорама Збруча

Панорама Збруча

Товтри


Жаб’ячий концерт

Перший трохи невдалий прохід перекату

Останній перекат – вдалині видніється Чорнокозинський замок.

Теги: , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 4 для “Від замку до замку (Скала-Подільська – Кудринці)”

  1. 1. ScorpioNo Gravatar Сказав:

    класс! и видео и панорамы. Вова таки схавал того жука?

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Ага – на обід :)
    Якщо серйозно, то хрущ тільки Вову щипав, а Вова його не чіпав, а потім відпустив.

  3. 3. IndragopNo Gravatar Сказав:

    Слухай, та це ж моя земля! Сам ти звідки?!

  4. 4. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Я сам не маю відношень до тих місць, просто запросили на сплав – там і сплавлялись, а сам з міста Коломия.

*