Кактус Урочище Тарношора
Сер 17

Писаний КаміньЩоб не сидіти в неділю вдома вирішили поїхати машиною всією сім’єю на Писаний Камінь – невисока вершина, на вершині якої (така тавтологія вийшла) знаходяться великі брили пісковику. На цьому камені раніше були стародавні петрогліфи, але сучасні Колі, Васі і ін. своїми підписами спаскудили повністю його.
Доїхати до Писаного Каменя дуже просто – їдете по дорозі з Косова на Верховину і у с. Буковець біля таблички Буковецький перевал повертаєте наліво. Ще півтора кілометри підйому і дорога роздвоюється – дорога, що веде наліво – довша, дорога, що веде направо коротша і стрімкіша (з опису на сайті karpaty.net.ua). Залишаємо тут машину і йдемо дорогою направо. Йдемо по дорозі – дорога знову роздвоюється – прямо – стежка, стрімко вгору на г.Капілаш, вправо – дорога плавно, йдемо по дорозі – робимо гак десь на 2 кілометри. По дорозі нас обганяє наша доблесна міліція на службовій машині, ми думали, що на завдання, а вони відпочивати (на службовій машині у формі).

Обходимо г. Капілаш. Виходимо на хребет до г.Писаний Камінь. На хребет їдуть 3 мотоциклісти. Ще довго замість чистого гірського повітря дихаємо вихлопними газами. Після хребта стежка заходить у ліс. А тут – чорниці і їх дуже багато. Через 10 хвилини виходимо до Писаного Каменю. Дуже багато людей, а, отже, і сміття. Сам камінь виглядає гарно – не дуже високий, але довгий. По камені можна залізти з-за самого низу наверх, трохи полазив вверх вниз, далі пішли подивитись з іншого боку каменю. На камені багато надписів – серед них є досить цікаві польські, один з них за 1917 р. (тут також десь є підписи О.Кобилянської, В.Стефаника і О.Маковея), але більшість написів сучасні Петя з Косова, Вася зі Львова і т.д. Йдучи вниз, ховзаюсь і починаю падати, інстинктивно підставляю руки, щоб не впасти. Дякуючи тим хто тут пив пиво і розбив пляшки, порізав долоню.

Біля каменю, як і по дорозі на нього дуже багато чорниць (афин по-місцевому). Наїдаємось вдосталь чорниць і назад. По дорозі назад розглядаємо Чорногору. З хребта відкривається чудовий краєвид. Вдалині видно Чорногірський хребет, від Попа-Івана до Говерли. Дивимось у підзорну трубу, чітко бачимо обсерваторію на Попі Івані. Назад повертаємось не обхідною дорогою, а стежкою прямо через ліс. За хвилин 30 доходимо до машини, швиденько обідаємо і їдемо далі. Попереду – урочища Тарношора.

Карпатський краєвидКарпатський краєвид Карпатський краєвидКарпатський краєвид Карпатський краєвидКарпатський краєвид г.Капілашг.Капілаш
Гуцульська хатаГуцульська хата Писаний КаміньПисаний Камінь Писаний КаміньПисаний Камінь Писаний КаміньПисаний Камінь
Писаний КаміньПисаний Камінь Сучасні петрогліфиСучасні петрогліфи На задньому плані ГоверлаНа задньому плані Говерла Зліва Піп Іван, справа СмотричЗліва Піп Іван, справа Смотрич
ПлайПлай

Писаний КаміньПисаний Камінь

Панорама з хребта. На задньому плані ЧорногораПанорама з хребта. На задньому плані Чорногора

Теги: , , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 9 для “Писаний Камінь”

  1. 1. Андрій М. ЗаморокаNo Gravatar Сказав:

    Де-де, а на Писаному Камені бувати недоводиломь, можливо тому, що ближчими до Станіславова є Ґорґани…

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Цікаво всюди побувати. А якщо з Франківська їхати – то, напевно, через Ворохту.

  3. 3. Андрій М. ЗаморокаNo Gravatar Сказав:

    Зі Станіславова, мабуть, буде зручніше їхати через Косів, аніж через Ворохту.

  4. 4. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Нам з Коломиї – однозначно через Косів, а люди їхали з Надвірної – то їхали через Ворохту на Верховину, то я подумав, що зі Станіслава буде краще через Надвірну на Ворохту.

  5. 5. yuri kuznetsovNo Gravatar Сказав:

    А Кобилянська вандалка виявляється. Не буду її читати ))
    А скалолазних маршрутів, я так зрозумів, там немає ?

  6. 6. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Ага, і Кобилянська, і Стефаник – це через них всі каміння і гори обписані тут була Оля, тут був Вася. :)

    Думаю, що скелелазам там немає що робити.

  7. 7. міськоNo Gravatar Сказав:

    Хочу теж, але без авто. Туди їздять автобуси?

  8. 8. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Добратись туди просто. Їдете будь-яким автобусом на Верховину, АЛЕ не через Ворохту, а через Яблунів (багато автобусів їдуть з Верховини через Ворохту, але є деякі які через Коломию, Яблунів і Косів).
    Виходите у с. Буківець на зупинці, повертаєте наліво, а далі як у описі.

  9. 9. МішаNo Gravatar Сказав:

    ха..ті три мотоциклісти – це я на мотоциклі і два моїх друга, з дівчатами))) можу скинути фото…[email protected]

*