Головоломки з dealextreme.com Штатив Velbon EX-888
Січ 20

Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються попарно)Ще давним-давно, коли я вчився в першому класі тато мене навчив складати кубик Рубика. Звичайно, що той кубик мав розміри 3х3 (я тоді і гадки не мав, що можуть бути кубики як і іншого розміру, так і іншої форми). А недавно побачив на dealextreme.com що є більші кубики. Стало цікаво, замовив собі кубик 5х5. А як його складати ?
А складати його дуже просто (для тих хто вміє складати 3х3). Спочатку потрібно скласти центральні кубики кожного кольору (спочатку перший, потім другий і т.д). Наприкінці цього процесу може виникнути ситуація, коли потрібно поміняти місцями 1 або 2 кубики – це робиться за простим алгоритмом. Далі збираються трійки реберних кубиків (також за простим алгоритмом). Найскладніше – це зібрати 2 останні трійки, бо зазвичай виникають так звані паритети – тобто ситуації, коли 1 або 2 кубики не на своїх місцях (щоб не вчити всі випадки, я вивчив один, а решта випадків зводжу до нього – не завжди оптимально по часу, але оптимально по запам’ятовуванню кількості алгоритмів). Після того, як вирішили проблеми з паритетами кубик складається за алгоритмом 3х3. Тут алгоритм, з відомого в СРСР журналу “Наука и жизнь”. Вже стало нецікаво просто збирати по кольорах – вже збираю варіанти (найважчий це повністю в шаховому порядку було – на жаль, фотки нема). Тепер на черзі буде кубик 7х7 (тільки дорогий зараза, найдешевший 40 $ в Китаї, у нас ще дорожчі).

Кубик Рубика 5х5 (класичний варіант)Кубик Рубика 5х5 (класичний варіант) Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються)Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються) Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються попарно фас)Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються попарно фас) Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються попарно)Кубик Рубика 5х5 (кольори чергуються попарно анфас)

 

А на youtube можна знайти інструкцію, як збирати кубик 5х5, я використовував оці інструкції.

Теги: , , ,

Читайте також:

Залишити коментар

Коментарів: 2 для “Кубик Рубика 5х5”

  1. 1. EsoterikNo Gravatar Сказав:

    На фотках щось схоже на м’ячик рубика)

  2. 2. yAnTarNo Gravatar Сказав:

    Ну він трохи скруглений по краях.

*